Niet meer zonder mondkapje de deur uit: zo ben je altijd voorbereid

Vanaf 1 december is in Nederland het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht. De kans is dus groot dat jij in ieder geval één kapje nodig hebt als je de deur uitgaat. Of je nu de bank binnenstapt, in de wachtkamer zit bij de tandarts, je wekelijkse boodschappen aan het doen bent of je boeken terugbrengt naar de bibliotheek, je hebt een kapje nodig om naar binnen te mogen. In alle openbare ruimtes moet je een kapje op, dus spontaan even een patatje halen zit er zonder kapje niet meer in. Met de volgende tips ben je altijd voorbereid.

1.     Een stoffen mondkapje kun je wassen

Het is dus zo dat je praktisch elke keer dat je naar buiten gaat en iets wilt doen een kapje nodig hebt. En dat betekent dat je altijd minimaal één mondkapje klaar moet hebben liggen als je vertrekt. Het is dus nodig om te investeren in een aantal mondkapjes en dan zijn stoffen mondkapjes de beste keuze. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken en dat bespaart geld en het milieu. Investeer dus in een aantal stoffen mondkapjes.

2.     Altijd mondkapjes in je tas

De beste manier om op elke situatie voorbereid te zijn is om altijd een aantal mondkapjes bij je te dragen. Wegwerp mondkapjes zijn dan al verpakt, maar stoffen mondkapjes moet je zelf in een luchtdicht zakje doen nadat je ze hebt gewassen. Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje klaar hebt liggen. Neem dan ook een ander luchtdicht zakje mee zodat je de mondkapjes die je hebt gebruikt ook veilig kunt opbergen en meenemen naar huis.

3.     Je mag ook zelf mondkapjes maken

De mondkapjes die verplicht zijn gemaakt in het OV en in openbare ruimtes moeten niet aan kwaliteitseisen voldoen. Je moet verplicht niet-medische mondkapjes dragen zodat de voorraad medische kapjes niet wordt aangetast. Dat betekent dat je ook zelf een mondkapje mag maken en de Rijksoverheid heeft daar duidelijke instructies voor samengesteld. Zo geef je een oud T-shirt of een zakdoek een tweede leven.

4.     Er zijn grenzen

De overheid stelt dus geen eisen aan het mondkapje dat je draagt, zolang dit maar een mondkapje is. En dat betekent dat een voorgebonden sjaal, een bandana of een spatscherm dus niet zijn toegestaan. Als je deze draagt dan krijg je ook een boete, net als wanneer je geen kapje zou dragen. En met een prijs van 95 euro probeer je dat zoveel mogelijk te vermijden.

5.     Mondkapjes en basisregels gaan hand in hand

De situaties waarin het dragen van een mondkapje verplicht is gemaakt zijn situaties waarin alleen de basisregels niet voldoende bescherming bieden. En dat betekent dat je ook als je een mondkapje op hebt 1,5 meter afstand moet blijven houden. De basisregels bij mondkapjes Nederland blijven altijd geldig, ook in situaties waarin iedereen mondkapjes draagt. Alleen op die manier kunnen we samen de verspreiding van het virus vertragen en de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen.

admin